16 Kasım 2015 Pazartesi

C++ Derleyicileri - Ekrana Yazı Yazdırma

C++ Editörleri

C++ programlama dili için birçok derleyici programı internet üzerinden bulabilirsiniz. Eğer küçük boyutlu bir program istiyorsanız Dev-C++ veya CodeBlocks programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlar ücretsiz olmakla beraber Dev-C++ başlangıç seviyesi için kolay ve uygun bir programdır. CodeBlocks programı ise kullana kullana öğrenebileceğiniz türden bir program. Daha profesyonel program kullanmak isteyenler için Microsoft ürünü olan Visual Studio önerilir. Bu progrmın ücretli ve ücretsiz versiyonlarını sitesinden bulabilirsiniz. Derslerde yazacağımız kodlar console uygulama üzerinde çalışacaktır.

C++ İlk Uygulama : Ekrana Yazı Yazdırmak

C++ dili ile programlama yaparken belli bir yapı vardır. Bu yapı aşağıda gösterilen kod yapısıdır. Bu kod yapısını her C++ dili ile program yazmaya başlarken yazacaksınız. O yüzden şimdiden bu yapıyı yazmaya alışın.

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{

// program kodları bu bölüme gelecek

return 0;
}

#include <iostream>

#include bir önişlemci komutudur. Bu komut sayesinde programın çalışmasını sağlayan kütüphaneleri program içine dahil ediyoruz. İnclude, Türkçe anlamı ile dahil et anlamına gelmektedir. Önişlemci komutlara önümüzdeki dersler değineceğiz. <iostream> ise bir C++ kütüphanesi. İçerisinde koutların karşılığı bulunmaktadır. input output stream yani temel giriş çıkış kütüphanesidir. Bu kütüphaneyi kullanmamız şarttır. Aksi halde önemli kodları çalıştıramayız. 

using namespace std;

Bu komut bir aduzaydır. Bu komut sayesinde C++ içerisindeki hayati değer taşıyan komutları çalıştırabiliyoruz. Örneğin ekrana yazı yazdırma, veri girme gibi.

int main() {}

Bu yapıya programın ana fonksiyonu denir. Program yazarken kullanmak  zorunludur. Programın işlevsel yeri bu kısım içerisindedir. int yapısı bir tam sayı değişkenidir. Yazının değişkenler konusu kısmında göreceğiz. Burada önemli olan Main fonksiyonunun kendisidir. () ifadesi fonksiyonlarda kullanılması zorunlu ifadedir. {} içerisinde programın çalışan kodları bulunuz ve aynı şekilde bulunması zorunludur. Aksi halde program hata verir.

return 0;

Programın kararlı bir şekilde sonlandığı anlamına gelen komuttur.

İlk uygulamayı yapalım. Merhaba Yazılımcı diye ekrana yazı yazdıran bir program yazalım. Aşağıda kod örneği görülmektedir.

#include iostream>
using namespace std;
int main()
{

cout << "Merhaba Yazilimci";

system("pause");
return 0;
}

Programı çalıştırdığımızda Console uygulaması şeklinde bir program açılacak ve Merhaba Yazilimci yazısını göreceğiz. I yerine i yazmamın sebebi programın Türkçe karakterleri çalıştırmayacağından dolayı yazmamdır. İleride nasıl Türkçe karakter yazdırabileceğimizi göreceğiz. Şimdi kullandığımız komutları inceleyelim.

cout << " ";

Bu komut sayesinde ekrana yazı yazdırabiliriz. Bu arada şunu belirtelim her komut sonunda mutlaka noktalı virgül işareti(;) kullanılmalı aksi halde komutlar çalışmaz, hata verir.

system("pause");

Bu komutu kullanmamızın sebebi çalışan programın ekranda kalmasını sağlamak. Eğer bu komutu kullanmasaydık program cout komutunu yerine getirdikten sonra return 0; komutuna ulaşacak ve program kapanacaktı. Bu olay çok kısa bir süre içinde gerçekleşecekti. Bizde programın nasıl çalıştığını görebilmek için bu komutu kullanıyoruz.

C++ İfadeleri

İfadeler Kullanım Amacı
\n Bu ifade sayesinde yazı içerisinde alt satıra geçme işlemi uygulanabilir.
\t Yazılar arasında bir tab boşluk bırakır.
\a Kullanıldığı program içinde bip uyarı sesi verdirilebilir.
\r İmleci yazdığımız metnin soluna konumlandırır.
\" Yazı içerisinde " ifadesini yazmak için kullanılır.
\\ Yazı içerisinde \ ifadesini yazmak için kullanılır.

C++ İfadelerinin örnek kullanımları

cout << "Merhaba\nYazilimci";

Bu komut sayesinde Merhaba yazısı ilk satırda yazarken Yazilimci yazısı ikinci satırda yer alacaktır.

cout << "Merhaba\tYazilimci";

Bu şekilde yazarsak Merhaba ve Yazilimci yazıları arasında bir tab boşluk olacaktır.


Ders burada sonlanıyor. Bir diğer derste görüşmek üzere.